از دیرباز مردمان ایران زمین برای آسایش، زیبایی و تمیزی کف منازل خود را پوشش می دادند. با درهم آمیختن و بافتن نخ ها، گلیم، فرش، جاجیم و نمدهای زیبا با طرح هایی متفاوت سعی در مطلوب کردن محیط خود داشتند. رفته رفته با گذشت زمان و رخداد های صنعتی متفاوت، پوشش های کف جدیدی وارد زندگی مردم شدند و پوشش های سنتی جزء صنایع دستی و میراث گرانقدر در ابعاد های کوچک تر جهت تزیین و زیبایی استفاده شدند. تولید موکت از دهه ۶۰ در ایران آغاز شد. موکت های تولید شده در اوایل بسیار نازک بوده و تا سالهای طولانی همزمان با فرش استفاده می شدند. تنوع رنگی در آنها محدود بود و نقش و نگاری در آنها دیده نمی شد. در دو دهه اخیر با ورود دستگاه های پیشرفته صنعتی و ورود طراحی های کامپیوتری، تحولی بسیار بزرگ در صنعت تولید موکت های متفاوت صورت گرفت. تنوع گسترده گل ها و نقش ها، تعداد بالای رنگ های جذاب، استفاده از نخ ها و بافت های گوناگون، ضدحساسیت شدن نخ ها در برخی موکت ها و قیمت بسیار مناسب این پوشش کف فوق العاده نسبت به فرش که امروزه جز کالاهای لوکس محسوب میشود، بیشتر قشرها را ترغیب کرد تا برای پوشش منازل خود از موکت بهره بگیرند. همچنین با ورود طرح ها و رنگ های شکیل اداری و تجاری موکت ها به حوزه های مشاغل نیز پا گذاشته و دکوراسیونی متفاوت در محیطهای کاری ایجاد کردند. با گذشت زمان کارخانههای بیشتری به تولید موکت های متنوع پرداختند و کیفیت و طراحی های متفاوت را وارد بازار کردند. موکت (moquette ) کلمه ای فرانسوی است که معنی اصلی آن نوعی فرش پرز دار میباشد . موکت نوعی پوشش کف برای منازل ، ادارجات و وسایل نقلیه میباشد که خاصیت عایق حرارتی و صوتی را نیز دارد. موکت ها امروزه مصارف فراوانی با توجه به نیاز مشتریان دارند و از لحاظ هزینه بسیار مناسب هستند.
برخی از انواع موکت ها :
پلی آمید: موکت هایی که دارای نخ پلی آمید میباشند در برابر ضربه و خم شدگی از مقاومت بالایی برخوردار هستند و مناسب برای ادارجات و منازل میباشند. این نوع موکت ها از لحاظ الکتریسیته ساکن در جایگاه خوبی قرار ندارند.
پلی استر: این نوع موکت برای اکثر نیازها قابل استفاده میباشد. علاوه بر این از لحاظ تنوع رنگ ، مقاومت رطوبتی و لکه در جایگاه خوبی قرار دارند.یکی از مزایای موکت های پلی لستر میتوان به ضد حساسیت بودن این متریال اشاره کرد.
پلی پروپیلن: موکت هایی که از پلی پروپیلن تشکیل شده اند از جمله ارزان قیمت ترین موکت ها میباشند. این نوع محصول در برابر لکه، رطوبت، فشار زیاد و الکتریسیته ساکن مقاومت قابل قبولی از خود نشان میدهند
جنس موکت ها میتواند از ترکیبی از سه مواد اولیه بالا باشد.
برخی از مزایای موکت ها :
برای حرارت و صدا یک جور عایق به حساب می آیند، به همین دلیل برای محیط های سرد و پر سروصدا هم قابل استفاده هستند.
- با داشتن موکت کف خانه شما همیشه نرم و راحت است.
- از نظر رنگ و طرح بسیار متنوع هستند و با هر نوع دکوراسیونی جور در می آیند.
- موکت های یک دست با پرزهای کوتاه تر فضای اتاق را بزرگتر نشان می دهند.
- در گروه کفپوش های بادوام جای می گیرند.
- برای تمیز کردنشان لزومی ندارد که از دستمال نمدار استفاده کنید. با جاروبرقی به راحتی تمیز می شوند.
در حال حاضر موکت های موجود را می توان به دو دسته کلی تقسیم نمود:
موکت های پرز بلند یا تافتینگ (tufting carpet)
این دسته از موکت ها از یک لایه نمدی در پشت موکت به همراه نخ های منسجم با ارتفاع های متفاوت تشکیل شدهاند. بافت نخ در موکت های تافتینگ به دو صورت کات پایل و لوپ فایل می باشد. تافتینگ هایی با بافت لوپ پایل، گردبافت بوده و مانند لباسهای بافتنی می باشند. این موکت ها در برابر فشار و سایش مقاومت بیشتری از خود نشان داده و برای مکان های پرتردد مناسب می باشند. نخ های الیاف موکت در بافت کات پایل مانند فرشها برش میخورند و به همین دلیل به موکت فرشی شناخته میشوند.
- تافتینگ ها به لحاظ شکل ظاهری شباهت زیادی به فرش قالیچه دارند.
- مناسب استفاده در فصل های متفاوت بوده و احساس صمیمیت و آرامش را به خوبی منتقل میکنند.
- جایگزین بسیار مناسبی برای فرش های ماشینی هستند.
- از نرمی و لطافت خاصی برخوردارند و بسیار مناسب برای پوشش کف نشیمن، اتاق خواب، اتاق کودکان، پذیرایی و هتل میباشند.
- قیمت مناسب تری نسبت به فرش دارند و مقرون به صرفه اند.
موکت های نمدی
میتوان موکت های نمدی را از قدیمیترین موکت های تولید شده در بین موکت ها دانست. موکت های نمدی با الهام از شیوههای سنتی تولید نمد پا به بازار گذاشتند. حال آنکه با پیشرفت صنعت دستگاه های صنعتی و ماشینها به جای انسان به تولید آنها پرداخته اند. در تولید این دسته از موکت ها نخ ها و الیاف در هم تنیده و منسجم میشوند، بعد به وسیله غلطک های سخت و زبر از هم جدا شده و با عبور دادن از بین غلطک های متعدد به یکدیگر فشرده میشوند. این فرایند تولید مشابه همان فرایند نمدمالی سنتی به وسیله انسان است. در موکت های نمدی هیچگونه بافتی وجود ندارد و پس از فشرده شدن، طرح های متفاوت را به چهار روش روی آن اجرا میکنند.
طرح سوزنی؛ در این روش با ایجاد اختلاف ارتفاع در سطح موکت طرح ها ایجاد می شوند. این روش از قدیمی ترین نوع طراحی بر روی موکت ها می باشد.
طرح حرارتی؛ در این روش پس از تولید و فشرده شدن موکت با دستگاه های مخصوص، طرح ها روی سطح موکت سوزانده یا داغ زده می شوند. در این سبک تفاوت رنگ بین طرح و موکت به وضوح دیده میشود و جلوه ای خاص به موکت می بخشد.
طرح زربافت؛ برای اولین بار توسط شرکت ظریف مصور در ایران تولید شد. در این روش طرحها با نخ یا الیافی با رنگ متفاوت بر روی سطح موکت دوخته می شوند.
طرح چاپی؛ در این روش طرح های دلخواه مانند شکل های کارتونی و فانتزی توسط دستگاه صنعتی روی سطح موکت نمدی چاپ می شود.
موکت های نمدی در دو حالت یک لایه و دولایه تولید میشود. موکت های دولایه نسبت به موکت های تک لایه ضخامت بیشتری دارند و علاوه بر لطافت و دوام بیشتر، در برابر عبور سرما و رطوبت در فضا مقاومت بیشتری دارند.
در حال حاضر چند شرکت برتر تولید کننده موکت در ایران وجود دارند که فروشگاه اینترنتی مای دکوری نماینده مستقیم فروش تولیدات با کیفیت آنها می باشد. تولیدات متنوع و مرغوبی از کارخانههای پالاز، ظریف مصور و پارس که با تنوع محصولات خود در خدمت مشتریان محترم این محصول پر طرفدار می باشند.
برای پوشش کف از متریال های مختلف میتوانیم استفاده کنیم که از جمله آنها میتوان به کفپوش ، پارکت لمینت ، سرامیک و سنگ اشاره کرد.
شما میتوانید موکت مورد نظر خود را از طریق فروشگاه اینترنتی مای دکوری تهیه و اجرا فرمایید.
سوالات متداول موکت
✅موکت پرز بلند چه نوع موکتی هست ؟
موکت پرزبلند موکتی است که پرز بلندتری نسبت به مدل نمدی موکت ها دارد و نرمی بیشتری دارد موکت پرز بلند برای افرادی مناسب است که می خواهند به جای فرش استفاده کنند و برای زیر فرش مناسب نیست.
✅مشخصات موکت نمدی چیست ؟
موکت های نمدی اصولا تک لایه هستند و دو لایه هم ممکن است باشند و به روش های سوزنی یا از روش داغی و پرس گرم طرح دار می شوند یا کبریتی و چاپی تولید می شوند.
✅عمر موکت چقدر است ؟
متناسب با نوع استفاده است و اگر مسکونی باشد معمولا 4 سال اگر اداری 1 سال دوام می اورد و موکت تافتینگ و پرز بلند حداقل 5 سال حداکثر 15 سال است.
✅آیا بعد از مدتی استفاده پرز آنها می خواد ؟
بعضی از شرکت ها که تراکم بافت آن ها کم است بعد از مدتی استفاده پرز آن ها می خوابد ولی شرکت هایی مانند ظریف مصور ، پارس ، پالاز و همدان چون تراکم بالا است به ندرت پرز آن ها می خوابد و شاید بعد از 10 سال پرز آن بخواد .
✅چه نوع موکتی برای زیر فرش بخرم ؟
برای زیر فرش حتما باید موکت نمدی ، داغی و چاپی که زیر مجموعه موکت های نمدی هستند بخرید که دارای پرز نباشند و فرش روش آن حرکت نکند .
شما میتوانید از چمن مصنوعی های با ارتفاع کم نیز بجای موکت استفاده نمایید